Home > Nieuws > Phishing nog steeds populair

Phishing nog steeds populair

december 21st, 2008

Phishing
Kort voor de kerst waarschuwde Postbank voor een phishingaanval, waarbij criminelen de TAN-codes probeerden te stelen. Ontvangers krijgen te lezen dat het beveiligingssysteem een aantal buitenlandse inlog pogingen zou hebben geconstateerd.

Trojan
Een aantal klanten van de Postbank kwam eerder nog in het nieuws. De groep mensen had zich door onveilig computergebruik met een Banking Trojan laten infecteren die een extra venster met gebrekkig Nederlands toonde en ook om TAN-codes vroeg. Een aantal mensen gaf die codes, waarna hun bankrekeningen voor een totaal bedrag van 211.000 Euro geplunderd werd. In eerste instantie vond de Postbank dat de klanten zelf verantwoordelijk waren, maar na druk van televisieprogramma Kassa kwam het hier op terug.

Uitleg
Criminelen proberen codes te achterhalen door bijvoorbeeld in een e-mail op te roepen naar een site te gaan voor het invoeren van codes. Via een Trojan (een programma, dat onzichtbaar op de achtergrond werkt) wordt ook geprobeerd codes te achterhalen. Omdat de Postbank met vooraf gemaakte codes (de TAN codes) werkt, kan de crimineel die beschikt over inlogggevens en codes, proberen de rekening te plunderen.

De beste beveiliging ben je zelf
Nooit reageren op vreemde e-mails en vreemde schermpjes, die om codes vragen. Heb je het idee dat je computer besmet is, controleer het dan of laat het controleren.

Overigens vinden wij de beveiliging van de Postbank erg zwak in vergelijking met andere systemen, zoals de systemen met een calculator, die telkens een code berekent aan de hand van de code, die de bankcomputer doorgeeft.

Uiteraard is verlies van je pinpas en pincode foute boel: een onverlaat kan dan met zijn eigen calculatortje zo aan de gang.